Savonlinnan oopperajuhlat ovat yksi Suomen suosituimmista kesätapahtumista. Kansainvälinen oopperakansa kokoontuu heinäkuussa Olavinlinnaan kuuntelemaan toinen toistaan upeampia esityksiä. Savonlinnan oopperajuhlien liput myydään usein loppuun jo ennakkoon, joten kannattaa olla liikkeellä ajoissa, jos toiveissasi on nähdä yksi Suomen 100-vuotisjuhlan kohokohdista. Vuonna 2017 Savonlinnassa juhlitaan näyttävämmin kuin koskaan ja oopperajuhlien aloitusviikonloppuna nähdäänkin spektaakkeli itsenäisen Suomen kunniaksi. Avajaisviikonloppuna nähdään muun muassa Aulis Sallisen kantaesitys Linna vedessä ja saman säveltäjän sovitus Kullervo. Lisäksi nähdään Tapiolan kuoron ja Ylioppilaskunnan laulajien yhteiskonsertti Kerimäen kirkossa. Avajaisia vietetään 8.-9.7., ja Savonlinnan oopperajuhlien liput ovat myynnissä juuri nyt. Osta siis omasi, jos haluat olla mukana juhlimassa itsenäistä Suomea. Liput myydään pian loppuun, joten toimi nopeasti.

Savonlinnan oopperajuhlien liput ovat myynnissä nyt

Savonlinnan oopperajuhlat on vuosittain järjestettävä kuukauden kestävä oopperatapahtuma. Oopperan ilosanomaa on julistettu Savonlinnassa jo vuodesta 1912 lähtien, jolloin Suomen kuuluisin oopperalaulaja Aino Ackté järjesti ensimmäiset oopperajuhlat Olavinlinnassa. 1930-luvun juhlien jälkeen ooppera tosin vaipui unohduksiin taloudellisten vaikeuksien vuoksi, mutta vuodesta 1967 Savonlinnassa on taas saanut nauttia oopperajuhlien tunnelmasta. Tapahtumalla on siis varsin pitkät perinteet. Oopperajuhlat kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Tästä kertoo osaltaan se, että Savonlinnan oopperajuhlien liput myydään joka vuosi loppuun jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Moni mattimyöhäinen onkin vuosien saatossa jäänyt nuolemaan näppejään, kun liput ovat jääneet saamatta.

Miljöö tekee Savonlinnan oopperajuhlista kansainvälisestikin erityisen tapahtuman. Esityksiä nähdään esimerkiksi Kerimäen kirkossa ja Savonlinna-salissa, mutta päänäyttämönä toimii kaunis Olavinlinna. Linna sijaitsee aivan Savonlinnan keskustan kupeessa kauniin järven ympäröimänä. 1400-luvulla rakennettu linna tarjoaakin mahtavat puitteet lahjakkaiden säveltäjien oopperaesityksille. Musiikillisen elämyksen lisäksi katsoja pääsee siis nauttimaan aidon historiallisesta ympäristöstä ja kauniista savolaisesta järviluonnosta. Historiallisessa miljöössä esitetty ooppera ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Vaikka Savonlinnan oopperajuhlien liput ovatkin kalleimmat juuri Olavinlinnassa esitettäviin näytöksiin, on ympäristö sen verran ainutlaatuinen, että siitä kannattaa maksaa muutama euro enemmän. Toki esiintyjät tarjoavat unohtumattoman oopperakokemuksen myös kirkossa ja Savonlinna-salissa.

Vuoden 2017 ohjelmistossa muistetaan itsenäistä Suomea

Savonlinnan oopperajuhlia vietetään tänä vuonna 6.7.-5.8.2017. Kuukauteen mahtuu monenlaista ohjelmaa, josta jokainen löytää varmasti itselleen sopivan näytöksen. Koska vuosi 2017 on Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuosi, näkyy teema vahvasti kaikissa juhlavuoden tapahtumissa. Savonlinnan oopperajuhlat eivät ole poikkeus. Avajaisviikonloppuna nähtävät Linna vedessä ja Kullervo juhlistavat Suomen itsenäisyyttä Olavinlinnassa, mutta myös kotimaisella työryhmällä toteutettu Mozartin Ryöstö seraljista sopii hyvin itsenäisyyden teemaan. Mozartin oopperassa liikutaan satumaailmassa, minkä vuoksi se sopii hyvin myös lapsiperheille. Savonlinnan oopperajuhlien liput myydään nopeasti loppuun avajaisviikonlopun osalta. Jos juuri tämän 8.-9.7. viikonlopun esitykset kiinnostavat, kannattaa liput ostaa ajoissa, mieluiten mahdollisimman pian.

Oopperajuhlille saapuu joka kesä vieraita myös ulkomailta. Juhlavuoden esiintyjäkattaus on varsin nimekäs, ja ulkomaisiin vieraisiin kuuluu esimerkiksi Moskovan Bolshoi-teatteri, joka on kuuluisa etenkin tasokkaasta baletistaan. Bolshoi-teatterin ohjelmistoon Savonlinnassa kuuluu kaksi venäläistä klassikkoa, jotka molemmat ovat Pjotr Tsaikovskin teoksia. Venäläisen oopperan ystävät voivat valita joko Jolanta-oopperan tai Jevgeni Oneginin konserttiversion – tai jopa molemmat. Savonlinnan oopperajuhlien liput näidenkin näytösten osalta ovat myynnissä juuri nyt. Oopperajuhlilla nähdään myös espanjalaista oopperaa, kun Teatro Real Madrid saapuu esittämään oman versionsa Bellinin puritaaneista. Tänäkin vuonna ohjelma on siis erittäin monipuolinen ja kansainvälinen.

Yhdistä oopperajuhlat lomaan Etelä-Savossa

Etelä-Savo näyttää parhaat puolensa juuri oopperajuhlien aikaan. Savonlinnan oopperajuhlat houkuttelevatkin monet lomalaiset Etelä-Savoon nauttimaan korkeakulttuurin lisäksi myös kauniista luonnosta ja leppoisasta menosta. Myös savolaiset ovat tunnetusti mukavia ja ystävällisiä. Miksi et siis lähtisi oopperajuhlien yhteydessä tutustumaan lähemmin Etelä-Savon maakuntaan? Savonlinnan lisäksi mukavaa tekemistä tarjoavat ainakin Mikkeli, Sulkava ja Puumala kauniine maisemineen ja upeine järviluontoineen. Ostettuasi Savonlinnan oopperajuhlien liput, kannattaakin alkaa suunnitella myös pidempää lomaa seudulla. Koska oopperajuhlat tuovat seudulle paljon matkailijoita, kannattaa myös majoituksen etsiminen aloittaa ajoissa. Savonlinnan hotellit ja vuokramökit myydään nopeasti loppuun, mutta esimerkiksi hieman kauempana, Puumalassa tai Sulkavalla vuokramökkejä on tarjolla hyvin. Osta siis Savonlinnan oopperajuhlien liput nyt ja varaa myös majapaikkasi ajoissa.